Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că modul în care China gestionează situația provocată de pandemia de coronavirus nu poate să fie un model pentru Occident și pentru alte state democratice ale lumii.
Într-un interviu acordat pentru Financial Times și citat de site-ul agenției de presă DPA, Macron a declarat că nu există niciun fel de comparație între țările în care informațiile circulă liber și cele în care adevărul este ascuns.
„Având în vedere aceste diferențe, alegerile făcute și ceea ce China, pe care o respect, este astăzi, haideți să nu fim atât de naivi încât să spunem că s-au descurcat mai bine în gestionarea situației. Nu știm. Sunt, în mod clar, lucruri care s-au întâmplat și despre care nu știm”, a spus Macron.
Comentariile lui Macron vin în condițiile în care autoritățile chineze au negat informațiile venite din surse de securitate americane, potrivit cărora noul tip de coronavirus ar fi fost creat într-un laborator din Wuhan, orașul de unde a izbucnit pandemia.
Între timp, autoritățile de la Wuhan au revizuit bilanțul deceselor provocate de COVID-19. Bilanțul oficial a ajuns acum la 3.869, cu 1.290 mai mult decât cel anterior.
Noile statistici au fost explicate de către autoritățile chineze prin faptul că instituțiile medicale ar fi raportat târziu decesele, iar unii dintre pacienți ar fi decedat la domiciliu, în timp ce spitalele erau supraaglomerate.
Guvernele europene se confruntă cu dificultăți similare în ceea ce privește monitorizarea tuturor deceselor.
Cu toate acestea, Macron și-a exprimat sprijinul față de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în contextul în care președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că a oprit finanțarea acestei instituții.
Casa Albă acuză OMS de „lipsă de transparență și o gestionare proastă a pandemiei”.
În interviul acordat Financial Times, Macron a avertizat că renunțarea, chiar și pentru moment, la drepturi și libertăți, reprezintă o amenințare pentru democrațiile occidentale.
„Nu îți poți abandona ADN-ul fundamental pentru că există o criză de sănătate”, a spus Macron.
Președintele francez a mai spus că Uniunea Europeană se află în fața unui „moment al adevărului”, pe fondul crizei economice și sociale provocate de pandemia de COVID-19.
El a făcut apel la solidaritate în rândul statelor membre ale Uniunii Europene și le-a solicitat statelor din nordul Europei să acorde și ele sprijin Spaniei și Italiei, țările care au înregistrat cele mai multe decese cauzate de COVID-19 în Europa.